Η παράσταση είναι προϊόν συνεργασίας των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος από το τμήμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Σκηνογραφίας της σχολής Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Aalto (Aalto ARTS) με φοιτητές από την Ακαδημία Θεάτρου (TeaK) και την Ακαδημία Sibelius (SibA) του πανεπιστημίου Τεχνών τουΕλσίνκι.

Διάρκεια: 1,5 ώρες

Χαιρετισμός Γ. Διευθ./Αντιπροέδρου Δ.Σ. ΙΜΚ

Καλωσόρισμα

της Γεν. Διευθύντριας / Αντιπροέδρου ΔΣ Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

 

Ποίηση και επιστήμη πραγματεύονται ζητήματα που τείνουν προς μια νέα τάξη πραγμάτων και συχνά μετασχηματίζονται καθ’οδόν, αλλά «πάντα προσκρούουν στο χάος του Είναι». Ο αγώνας γίνεται για να αναφανεί κάποιο νόημα. Το ερώτημα θα απαντάται πάντοτε εφήμερα, εξ ου και είμαστε καταδικασμένοι να το θέτουμε διαρκώς. Για εμάς, αυτός είναι και ένας από τους λόγους, που ακόμη και σήμερα εξακολουθούμε να ασχολούμαστε τόσο εντατικά με τη μελέτη και τη σκηνική πρόσληψη του αρχαίου δράματος.

Το τριετές Πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές Προσεγγίσεις», στο πλαίσιο της Πράξης « Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική», στοχεύει να δυναμώσει και να εμπλουτίσει τη σύγχρονη πρόσληψη του Αρχαίου Δράματος μέσα από τις παραστατικές και εικαστικές τέχνες στον 21ο αιώνα, ανοίγοντας ένα διάλογο ανάμεσα στο Αρχαίο Δράμα και σε τομείς που χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή (αστικός χώρος, ψηφιακή κουλτούρα, υβριδική σύγχρονη τέχνη, φυσικές επιστήμες).Οι δράσεις του αποτελούν πρόταση για περαιτέρω έρευνα και έχουν αναπτυξιακή προοπτική, προσφέροντας μεθοδολογικά εργαλεία και πρακτικές εφαρμογές τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε επιστημονικό/ ερευνητικό επίπεδο.

Την πρώτη χρονιά, υποδεχόμαστε το καινοτόμο ερευνητικό δίκτυο Contested Cities (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Πανεπιστήμιο του Leeds), ανοίγοντας για πρώτη φορά τη συζήτηση για το Αρχαίο Δράμα και τον σχεδιασμό/αναδιαμόρφωση της σύγχρονης πόλης, το city branding, την εκβιομηχάνιση, την αντίληψη για τα κοινά και τις συλλογικές διαδικασίες που διέπουν τη μητρόπολη του 21ου αιώνα. Το Αρχαίο Δράμα μέσα από τις σύγχρονες αναπαραστάσεις και μεταμορφώσεις του, έρχεται σε διάδραση και επικοινωνία μαζί της, φέρνοντας στην επιφάνεια συγκρούσεις και διακυβεύματα. Είναι ο μύθος εντέλει που προσφέρει την απαραίτητη απόσταση, ώστε να συζητηθούν ζητήματα του παρόντος,   

Ξένια Καλδάρα

Χαιρετισμός Γενικής Γραμματέως Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 «…ένα ποίημα είναι μια πόλη εμπόλεμη.»

Με ικανοποίηση παρατηρούμε έναν εμβληματικό φορέα πολιτισμού, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, να κινείται δυναμικά και δημιουργικά στο χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και της πρωτοποριακής διεπιστημονικής έρευνας, αξιοποιώντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους που προέρχονται από, αλλά και αναφέρονται σε διεθνή πεδία, πάνω σε μια καινοτόμα και ριζοσπαστική βάση.

Το Πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια – καλλιτεχνικές προσεγγίσεις», φέρνοντας στην Ελλάδα το διεθνές δίκτυο Contested Cities, αποπειράται να διερευνήσει έναν καινοφανή συσχετισμό: το αρχαίο δράμα και τις μελέτες για το αστικό περιβάλλον, επικεντρώνοντας μάλιστα στις διαχρονικές και ιδιαίτερα επίκαιρες στις μέρες μας έννοιες του εκτοπισμού και του εξευγενισμού.

Μέσα από μια δέσμη ποικίλων δράσεων που περιλαμβάνουν επιστημονικές συναντήσεις, εργαστήρια και σεμινάρια τα οποία εμπλέκουν μελετητές από διαφορετικούς τομείς του επιστητού, αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις, εικαστικές εκθέσεις και θεατρικά δρώμενα, το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ανιχνεύσει τις διαστάσεις, τις αλληλεπιδράσεις, τις προεκτάσεις, τις συγκρούσεις και τους καρπούς, τελικά, του παραπάνω δίπολου στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν αυτή την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κακογιάννη, στηρίζουμε ασμένως την τάση του για ουσιαστική συμβολή τόσο στη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή όσο και στο γόνιμο ακαδημαϊκό διάλογο και επιθυμούμε να προωθήσουμε παρόμοιες προσπάθειες οι οποίες αφενός συμβάλλουν στην ώσμωση και την προαγωγή νεωτερικών ροπών και επιλογών στην τέχνη και τη διανόηση, καθώς βασική πεποίθηση και κύριος στόχος μας είναι η βελτίωση της ανθρώπινης κοινωνίας μέσα από την επαφή της με τα πολιτιστικά και πνευματικά αγαθά, ανεξαρτήτως της εποχής, προέλευσης ή μορφής τους.

Ειλικρινά, ευχόμαστε καλό ταξίδι σε αυτή την εξωστρεφή κίνηση του Ιδρύματος Κακογιάννη, σίγουροι ότι αυτή θα ανοίξει νέους δρόμους και θα βρει μιμητές και συνεχιστές τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

Από το ποίημα του Charles Bukowski «Ένα ποίημα είναι μια πόλη»

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Αττικής

Η εξωστρέφεια, η ζύμωση με άλλες κουλτούρες, ο ζωηρός διάλογος και η ενσωμάτωση πειραματισμού και τεχνολογικής καινοτομίας, η ανάδειξη της δραματουργίας των αρχαίων αντί της αποκήρυξης αλλά και η οργανική διασύνδεση με την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της αποτελούν επίκαιρα ζητούμενα για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής μέσα από τα χρηματοδοτικά της προγράμματα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ίδιων πόρων, στοχεύει στην ενεργοποίηση εκείνων των πολιτιστικών δράσεων που θα έχουν τα μέγιστα ανταποδοτικά οφέλη στον σημερινό πολίτη, στην κοινωνία μας, και τα οποία παράλληλα θα προβάλλουν κάθε μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Υποστηρίζουμε έμπρακτα τη συνεργασία με διεθνή πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα ώστε να φωτίσουμε όσο πιο πολλές πτυχές των τεχνών και της ελληνικής παιδείας και να προσφέρουμε σήμερα στον ενεργό πολίτη και στους νέους την ευκαιρία της διαδραστικής συμμετοχής στον πολιτισμικό μας πλούτο. Εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας αποτελούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί που τολμούν και που σε δύσκολες συνθήκες επιτυγχάνουν σημαντικές συνεργασίες, επί της ουσίας δημιουργούν τα απαραίτητα δίκτυα για τη γονιμοποίηση του ελληνικού πολιτιστικού έργου και την πολύτιμη προβολή του.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ξεχωρίζει καθώς με μεγάλη συνέπεια και από τον καταστατικό του χαρακτήρα προκαλεί τις συνέργειες και τη διερεύνηση νέων τόπων, πάντοτε ωστόσο γύρω από το πολιτιστικό σώμα που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα και άκμασε στην Αττική, ακριβώς κάτω από τον Παρθενώνα στο αρχαίο Θέατρο Διονύσου. Το Αρχαίο Δράμα και η πρόσληψή του μέσα από τις ισορροπίες και των νεότερων εκφραστικών μέσων μπαίνει στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστήμιων και ειδικών ερευνητών, για την επόμενη τριετία. Καθόλου ευκαιριακά ή συγκυριακά και αναζητώντας την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μετατρέπεται σε κύτταρο δημιουργίας και σε δυναμικό πεδίο άσκησης νέων πολιτιστικών συμπράξεων. Αυτονόητα συνδράμουμε την προσπάθεια αυτή, παρέχοντας εκείνη τη χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση των προγραμματισμένων παραγωγών και εκείνων που θα προκύψουν στην πορεία. Ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και άλλους ξένους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς ανακινώντας το πάγιο ενδιαφέρον για την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία και συμπόρευση. Ο πολιτισμός δεν μεταναστεύει και δεν αντιγράφεται – μπολιάζεται ωστόσο και μεταλαμπαδεύεται σε όσους τον έχουν ανάγκη, σε όλους εμάς που επιδιώκουμε την καλύτερη προοπτική.

Ρένα Δούρου

Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κάθε εποχή οφείλει να δημιουργεί τη δική της παράδοση. Να προσεγγίζει δηλαδή τα στοιχεία αυτά που βρίσκονται σταθερά στον χρόνο με ένα νέο, δικό της τρόπο. Μόνο έτσι η παράδοση μπορεί  να γίνει ένα πεδίο δυναμικό και όχι στατικό και να συνεχίσει να τροφοδοτεί το παρόν μας.

 

Η σύγχρονη πολιτισμική πραγματικότητα οφείλει να είναι ελκυστική, με αναπτυξιακό πρόσημο, ταυτόχρονα όμως,  με συναίσθηση, και γνώση του παρελθόντος. Η Πράξη «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» την οποία υλοποιεί το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι επίκαιρη και εξαιρετικά σημαντική ακριβώς γιατί κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Το φετινό πρόγραμμα, ορίζει ως σημείο εκκίνησης και αναφοράς το Αρχαίο δράμα –αυτή την τόσο βαριά και τόσο πολύτιμη κληρονομιά. Δεν το παρατηρεί όμως από απόσταση με τρόπο μουσειακό και αποστεωμένο. Αντιθέτως,   στηριζόμενο σε 3 δράσεις (Εικαστική Έκθεση, Διεθνές Forum και Θεατρικές Παραστάσεις), εστιάζει στις Σπουδές Αστικού Χώρου και φέρνει το αρχαίο δράμα σε άμεση συνομιλία με το Εδώ και το Τώρα της εποχής μας. Με τον τρόπο αυτό προβάλει το βάθος του παρελθόντος πάνω στη σύγχρονη επιφάνεια του παρόντος.

 

Η συνεργασία με ερευνητές από αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αλλά  και σημαντικούς καλλιτέχνες,  αποτελεί μια πρωτότυπη πρόταση εξέχουσας σημασίας όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και για τη δυναμική πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 

Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία σε όλους τους συντελεστές αυτού του φιλόδοξου και ελπιδοφόρου εγχειρήματος.

 

Λυδία Κονιόρδου