Αρχαίο Δράμα: Μεταξύ Τραγωδίας και Τρόμου
Διεθνές φόρουμ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από κορυφαία πανεπιστήμια
Στις 22 Σεπτεμβρίου
Είσοδος Ελεύθερη
Ενα διεθνές φόρουμ για την Αρχαία Τραγωδία και τον Σύγχρονο Τρόμο, με επίκαιρες προεκτάσεις στη σύγχρονη πραγματικότητα διοργανώνει το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 22 Σεπτεμβρίου 2024.
Για πρώτη φορά μία ομάδα 22 ακαδημαϊκών από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου – McGill, British Columbia, Berkley, University of California Santa Cruz, Houston, Edinburgh, – συναντιούνται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με θέμα τη σχέση της αρχαίας τραγωδίας με τον σύγχρονο τρόμο και προεκτάσεις που αγγίζουν κρίσεις και προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και νέες θεματικές που έφερε ο 21ος αιώνας στην επικαιρότητα.
Από την πανδημία έως την κλιματική κρίση, την έξαρση της βίας, τους πολέμους και τα τρομοκρατικά χτυπήματα, τις σφαγές αμάχων, η νέα πραγματικότητα δικαιώνει την άποψη του διάσημου Γερμανού κοινωνιολόγου Ulrich Beck περί «κοινωνίας υψηλού ρίσκου» και αυξανόμενης αγωνίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά, του οποίου σημαντικοί ερευνητές και επιστήμονες κλασσικών σπουδών θα ηγηθούν του ακαδημαϊκού μέρους του εγχειρήματος.
Το πρόγραμμα με τίτλο «Μεταξύ Τραγωδίας και Τρόμου» διερευνά τη σύγχρονη θεματική του τρόμου και πώς μπορεί αυτή να αποτελέσει ένα χρήσιμο εφαλτήριο για την εκ νέου ερμηνεία του αρχαίου δράματος, αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή πώς το αρχαίο δράμα αποκωδικοποιεί τον τρόμο σε κάθε του έκφανση: από την μεταφορά του στο σινεμά ή στο θέατρο μέχρι και την έξαρσή του στην καθημερινότητά μας.
Μέσα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, την κλασσική φιλολογία, τις θεατρικές σπουδές και τις σπουδές υποκριτικής, τις γνωστικές επιστήμες και τις σπουδές επικοινωνίας μπορεί κανείς να προσεγγίσει τους πιθανούς συσχετισμούς της τραγωδίας με τον τρόμο και να κατανοήσει καλύτερα και τα δύο είδη.
Παράλληλα, σκοπός του προγράμματος είναι να υπογραμμίσει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, την πλούσια και ευρεία προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί από ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη θεματική και να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της ερευνητικής αυτής δουλειάς σε μια επιστημονική έκδοση προσβάσιμη σε όλους όσοι ενδιαφέρονται.
Το πρόγραμμα για το Αρχαίο Δράμα πραγματοποιείται από το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εδώ και 9 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο του Καναδά, προσφέροντας τη μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστεί το σκεπτικό Καναδών ακαδημαϊκών πάνω σε θέματα που αφορούν το αρχαίο ελληνικό δράμα σε ένα ευρύτερο κοινό.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας του event (στις 22 Σεπτεμβρίου) θα παρουσιαστεί ένα τετράωρο φόρουμ, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να συμπυκνώσουν τη δουλειά όλης της προηγούμενης εβδομάδας (θα προηγηθούν υβριδικά σεμινάρια και εργαστήρια) και να βρουν μια κοινή γλώσσα μεταξύ των διαφορετικών διεπιστημονικών προσεγγίσεων. Θα ακολουθήσει, το ίδιο βράδυ, στις 22 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η παράσταση Tutto Brucia (Ολα Στάχτη), ανοιχτή για το κοινό, από τη πολυβραβευμένη ιταλική θεατρική ομάδα MOTUS, ενώ ως παράλληλη δράση, με τη ίδια
θεματική, θα παρουσιάζεται και η έκθεση κόμικς Τρωάδες –Πάλη στα ερείπα (Trojan Women-Struggle in ruins) που θα εγκαινιαστεί στις 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο θεσμός του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για το Αρχαίο Δράμα, πραγματοποιείται φέτος από τις 17-26 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική». Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω του Περιφρειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.
International Forum
Sunday, September 22nd, 2024:
Forum/Roundtable, 11:00 -15:00
Performance Tutto Brucia at 21:00