2015 Πανεπιστήμιο Τεχνών Φιλανδίας & Πανεπιστήμιο Aalto – Antigone Reloaded

Συντελεστές Σεμιναρίων – Εργαστηρίων

Liisa Ikonen

Καθηγήτρια Σχεδίου για τις Παραστατικές Τέχνες

Η Liisa Ikonen είναι καθηγήτρια Σχεδίου για τις Παραστατικές Τέχνες στην Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής, στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας. Έχει εργαστεί στην πειραματική σκηνή των παραστατικών τεχνών, αλλά και σε  καθιερωμένα θέατρα. Υπογράφει τα σκηνικά σε περισσότερες από 60 θεατρικές παραγωγές, σε μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα στη Φιλανδία. Η διδακτορική της διατριβή «Διαλογική σκηνογραφία» (2006) αναφέρεται σε εναλλακτικές μεθόδους εργασίας του σκηνογράφου και διερευνά τη δημιουργική συνεργασία τόσο στην πράξη όσο και στο φιλοσοφικό πλαίσιο αναφοράς της. Η τρέχουσα έρευνά της εστιάζει σε μία εκτεταμένη και εφαρμοσμένη σκηνογραφία, ειδικά στη σκηνογραφία για αστικούς χώρους και διαφορετικού είδους κοινωνικούς και δημόσιους χώρους.

Minna Harjuniemi
Λέκτορας Σκηνοθεσίας

Η Minna Harjuniemi είναι Φιλανδή σκηνοθέτης και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα σε διάφορες Φιλανδικές σκηνές και θεατρικούς οργανισμούς μετά την αποφοίτησή της το 2002. Σήμερα είναι λέκτορας στη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεάτρου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Tomi Humalisto

Καθηγητής Σχεδιασμού Φωτισμών

Ο Tomi Humalisto είναι ελεύθερος επαγγελματίας σχεδιαστής φωτισμών και εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε στη Φινλανδία και στο Βέλγιο και τα προηγούμενα 18 χρόνια έχει εργαστεί για εικαστικά έργα και performances. Έχει κάνει τον σχεδιασμό φωτισμών κυρίως σε παραγωγές σύγχρονου χορού και πειραματικών παραστάσεων. Δημιούργησε και συντόνισε σειρά δρωμένων, προσφάτως στο έργο Dark project 3: LIGHT NOISE (2010-2012). Οι πλέον πρόσφατες δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα των πόλεων Seinäjoki και Oulu, στο χώρο Σύγχρονης Τέχνης KUTOMO στη πόλη Turku και προσφάτως στα φεστιβάλ Moving in November and Side Step. Για 15 χρόνια ο Humalisto είναι επισκέπτης λέκτορας στην Ακαδημία Θεάτρου του Ελσίνκι. Το 2012 παρουσίασε στο ίδιο Ίδρυμα τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό φωτισμών. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών MUU, της Φιλανδικής Ένωσης Σχεδιαστών Φωτισμού και Ήχου και της ομάδας ζωντανών τεχνών Performing Arts Society με έδρα το Ελσίνκι.

Markus Fagerudd

Λέκτορας Μουσικής

Mετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού του τίτλου στη σύνθεση από την Ακαδημία Sibelius το 1995, ο Markus Fagerudd έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα δωματίου και χορωδίες. Επιπλέον έχει κάνει συνθέσεις σε παραγωγές όπερας στη Φινλανδική Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Όπερας Savonlinna στη Φινλανδία και στη Malmö Opera στη Σουηδία. Καθ’ όλη την καριέρα του έχει συνθέσει μουσική και για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Από το 2012 κατέχει τη θέση του λέκτορα της μουσικής στην Ακαδημία Θεάτρου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Miika Luoto

Λέκτορας Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Performance 

Ο Miika Luoto είναι φιλόσοφος, του οποίου η εργασία έχει επικεντρωθεί στην φαινομενολογική και μετα-φαινομενολογική σκέψη, καθώς και μεταφραστής του Heidegger και του Merleau-Ponty.  Σήμερα είναι Λέκτορας Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Performance στην Ακαδημία Θεάτρου του πανεπιστημίου των Τεχνών, στο Ελσίνκι. Εκτός από τα πολυάριθμα άρθρα του για την Ηπειρωτική φιλοσοφία και αισθητική, έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία (στα φινλανδικά) για τον Heidegger και το ζήτημα της τέχνης και συν-επιμελήθηκε συλλογή άρθρων σχετικών με τη σκέψη του Heidegger. Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του, “Senses of Embodiment. Art, Technics, Media” (Peter Lang, 2014), συντάχθηκε από κοινού με τον Mika Elo.

Anne Nimell, MA

H Anne Nimell κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην σκηνοθεσία, στην Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι. Εργάζεται ως σκηνοθέτης,  δραματολόγος, ηθοποιός και σχεδιάστρια κόμικς.