2015 Πανεπιστήμιο Τεχνών Φιλανδίας & Πανεπιστήμιο Aalto – Antigone Reloaded

Συντελεστές Παράστασης

Janne Pellinen

Σκηνοθέτης

(Γενν. 11 Σεπτεμβρίου 1975, στο Ελσίνκι)

Πριν ξεκινήσει τις σπουδές του στη Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι (μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεάτρου και Δράματος) το 2010, ο Janne ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του πρόγραμμα στη Νομική το 2002 στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, και εργάστηκε αρκετά χρόνια ως δικηγόρος στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Ο Janne έχει σκηνοθετήσει έργα για τα Teater Viirus Helsinki, Teatteri Takomo, Svenska Teatern, τον περιοδεύοντα θίασο του Εθνικού Θεάτρου της Φινλανδίας, και ραδιοφωνικές παραστάσεις για τη Φινλανδική Ραδιοτηλεόραση YLE. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει και συνεχίζουν να περιοδεύουν σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα Hanko Theatre Festival, Edinburgh International Festival και το διεθνούς φήμης Tampere Theatre Festival.

Ο Janne είναι επίσης μέλος της avant-garde ομάδας Reality Research Center που βασίζεται στο Helsinki.

Linda Martikainen

Χορογράφος

Η Linda Martikainen είναι Φινλανδή χορεύτρια και χορογράφος με διεθνή εμπειρία. Στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών σπούδασε στο πανεπιστήμιο Tisch στη Νέα Υόρκη, και αποφοίτησε ως χορεύτρια από την πειραματική ακαδημία χορού του Σάλτσμπουργκ (SEAD), όπου χόρεψε σε κομμάτια των Jozef Frucek & Linda Kapetanea, Martin Kilvady και Matej Kejžar. Αυτή τη στιγμή η Λίντα έχει τη βάση της στο Ελσίνκι, στη Φινλανδία, όπου κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη χορογραφία, στη Θεατρική Ακαδημία του πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι.

«Προσφάτως, σε κάθε ένα από τα έργα μου, δούλεψα με μεγάλες ποσότητες ενός μόνο υλικού, όπως το ύφασμα ή μπάλες του πινγκ-πονγκ. Ενθουσιάζομαι από τις σχέσεις των ανθρώπων με τα αντικείμενα. Ενδιαφέρομαι να ανακαλύπτω εναλλακτικές μεθόδους ύπαρξης, περνώντας χρόνο με κάποιο αντικείμενο. Ένα αντικείμενο έχει τον δικό του τρόπο ύπαρξης και επηρεάζει εξαιρετικά το περιβάλλον του. Το ζήτημα είναι να αναγνωρίσει κάποιος αυτόν τον τρόπο ύπαρξης και να αναρωτηθεί πώς κάνει τον άλλον να αισθάνεται και να συμπεριφέρεται. Αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά εκείνου του συγκεκριμένου αντικειμένου μπορεί κάποιος να συνδιαλεχθεί μαζί του. Σε αυτή τη συνεύρεση είναι δύσκολο να καταδειχθεί ποιος την καθοδηγεί. Κατά περίσταση φαίνεται σαν τα αντικείμενα να παρακινούν τους ανθρώπους. Σε αυτήν την περίπτωση, το έμψυχο και το άψυχο δεν σχετίζονται ως υποκείμενο και αντικείμενο, αλλά ως ίσοι συνθέτες της στιγμής. Αυτή η σχέση είναι το βασικό μου ενδιαφέρον κατά τον σχεδιασμό του καλλιτεχνικού μέρους της μεταπτυχιακής μου εργασίας.»

Annina Nevantaus

Σκηνογράφος

Η Annina Nevantaus είναι Φινλανδή σκηνογράφος, η οποία αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πανεπιστήμιο Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής Aalto. Προηγουμένως σπούδασε ενδυματολογία και σκηνογραφία για το θέατρο. Η πρόσφατη επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει σκηνογραφία και σχεδιασμό κοστουμιών για διάφορες παραστάσεις, οι οποίες εκτείνονται από το αρχαίο δράμα στο παιδικό θέατρο, τον σύγχρονο χορό και τον σχεδιασμό εκθέσεων. «Αυτό που με εμπνέει στην σκηνή είναι να βλέπω λεπτομερείς και ακριβείς αντιλήψεις, οι οποίες να αντανακλώνται στην περιβάλλουσα πραγματικότητα» σχολιάζει.

Tiina Hauta-aho

Ενδυματολόγος

Tiina Hauta-aho είναι ελεύθερη επαγγελματίας σχεδιάστρια σκηνικών, κοστουμιών και φωτισμού. Κατάγεται από το Ελσίνκι. Δουλεύει σε όλη τη Φινλανδία από το 2005.

Susanna Suurla

Ενδυματολόγος

Έχοντας δουλέψει για μια δεκαετία σε διάφορες θέσεις τόσο στο θέατρο, όσο και στον κινηματογράφο, θέλησα να κάνω μια αλλαγή. Αυτή τη στιγμή είμαι πρωτοετής φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ενδυματολογίας στη σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Aalto. Ως φοιτήτρια έχω την ιδανική ευκαιρία για να συγκεντρωθώ στην έρευνα και ανάπτυξη της επαγγελματικής μου σκέψης και των καλλιτεχνικών μου πρακτικών. Τόσο ως φοιτήτρια, όσο και ως επαγγελματίας, επιδιώκω να διευρύνω τα καλλιτεχνικά μου όρια και να ανανεώσω την εικαστική μου έκφραση. Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρομαι για παραστάσεις που βασίζονται στην ενδυματολογία και για ισχυρές τρισδιάστατες μορφές σχεδίου.

Luca Sirviö

Σχεδιασμός φωτισμών

Η Luca Sirviö (γενν. 1991) είναι σχεδιάστρια φωτισμού με έδρα το Ελσίνκι. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Τεχνών του Ελσίνκι (Ακαδημία Θεάτρου) με πτυχίο στον σχεδιασμό φωτισμού, και πλέον σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Πρωτίστως εργάζεται στον τομέα του σύγχρονου χορού και δράματος, τόσο με Φινλανδούς, όσο και με διεθνείς συνεργάτες. Εκτός από τη Φινλανδία, δουλειές της έχουν παρουσιαστεί στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιγκαπούρη. Στη δουλειά της επικεντρώνεται περισσότερο στο συναίσθημα, παρά στη λογική σκέψη, και η προσέγγισή της στον σχεδιασμό φωτισμού παίζει με την ιδέα κατασκευής δυνατών συναισθημάτων και ατμόσφαιρας, διατηρώντας συγχρόνως την απλότητα.

Albert Lenkiewicz

Συνθέτης

Albert Lenkiewicz (γενν. το 1988, στο Jalasjärvi, Φινλανδία) ξεκίνησε να παίζει φλάουτο σε ηλικία 8 χρονών, υπό τη διδασκαλία του Auli Tuohimäki. Λίγο καιρό μετά ανέπτυξε ενδιαφέρον και για τη μουσική σύνθεση, την διεύθυνση ορχήστρας, τον αυτοσχεδιασμό και την ιστορία της μουσικής. Ο Lenkiewicz διδάχθηκε από τον πατέρα του, Stefan Lenkiewicz, μουσικός και ο ίδιος, και μετά το 2007 από τον συνθέτη Joose Tammelin. Το 2009, ο Lenkiewicz εισήχθηκε στην Ακαδημία Sibelius, με βασικό ακαδημαϊκό του αντικείμενο τη σύνθεση. Ο δάσκαλός του εκεί είναι ο Veli-Matti Puumala.

Tuomas Kettunen

Συνθέτης/ κρουστά

Ο Tuomas Kettunen (γεν. 1992) μελετά μουσική σύνθεση με τον συνθέτη Tapio Tuomela στην Ακαδημία Sibelius του Ελσίνκι. Επιπλέον, έχει δουλέψει ως μουσικός (κρουστά) σε ορχήστρες και μουσικά σύνολα στη Φινλανδία. Με τη μουσική του ο Kettunen θέλει να σπάσει τα όρια της κατηγοριοποίησης των τεχνών και να αναμίξει διαφορετικά είδη, αισθητικές και τέχνες. Έχει δουλέψει με σύγχρονη κλασική μουσική, τζαζ, ηλεκτρονική μουσική, θεατρική και κινηματογραφική μουσική. Τα αφηγηματικά στοιχεία της μουσικής παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλα τα έργα του.

Anne-Mari Alaspää

Ηθοποιός 

Η Anne-Mari Alaspää (γενν. 8 April 1989) είναι Φινλανδή ηθοποιός. Σπούδασε υποκριτική στο πανεπιστήμιο Τεχνών στο Ελσίνκι και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο το 2015. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της σπούδασε για έναν χρόνο στη RESAD, την ισπανική βασιλική σχολή Θεατρικών Τεχνών, στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Εκεί σπούδασε σωματικό θέατρο και υποκριτική. 

Στο θέατρο έχει παίξει στο δημοτικό θέατρο του Jyväskylä (“Sleeping Beauty”, σκηνοθεσία: Sakari Hokkanen) και στο Theatre Takomo στο Ελσίνκι (“Vain kauniit ja laihat naiset”, σκηνοθεσία: Alma Lehmuskallio), στην κινηματογραφική ταινία “Suden vuosi” (σκηνοθεσία: Olli Saarela) και σε τηλεοπτικές σειρές (“Tellus”, “Virta” και “Nollatoleranssi”, σκηνοθεσία: J-P Siili και “Rakkauden nälkä”, σκηνοθεσία: Juha Lehtola). Αυτή τη στιγμή εργάζεται στο δημοτικό θέατρο του Jyväskylä, στη Φινλανδία.

Minerva Kautto

Ηθοποιός

Μέλος του θεάτρου Quo Vadis από την ηλικία των 5 χρονών. Ο θίασος έχει ανεβάσει παραστάσεις σε όλη την Φινλανδία με διάφορα έργα (“Objects and Emotions”, “BurningBurning”, “Hamlet”, “Kinder Garden”, “Arctic Happiness”, “Poetry Band” και “Ritual”). Ακόμη, το Quo Vadis έχει παίξει σε διεθνή φεστιβάλ στο Κάιρο, το Παρίσι, το Ροστόκ, τη Μαδρίτη, τη Στοκχόλμη και το Ζακοπάνε. Αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα έργο που λέγεται Evolution και θα κάνει πρεμιέρα τον Αύγουστο του 2015 στο Ελσίνκι.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στη θεατρική ακαδημία του Ελσίνκι το 2009 και τις ολοκλήρωσε το 2015 με την απόκτηση του μεταπτυχιακού της τίτλου. Ακόμη, σπούδασε για έναν χρόνο στη Μαδρίτη (Real Escuela Superior de Arte Dramático), στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών. Μιλάει άπταιστα Γαλλικά και Ισπανικά.

Elias Keränen

Ηθοποιός

Ο Elias Keränen ξεκίνησε την σταδιοδρομία του ως ηθοποιός το 2002, στη μικρή πόλη του Kajaani. Η πρώτη του παράσταση ήταν η Ronja Robbersdaughter της Astrig Lindrgen, όπου έπαιξε τον ρόλο του Birk. Κατόπιν, ήταν μέλος του ερασιτεχνικού θιάσου και του δημοτικού θεάτρου του Kajaani. Στη συνέχεια σπούδασε στη Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι από το 2010, όπου ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 2015. Έχει εργαστεί στα δημοτικά θέατρα του Kajaani και του Oulu, καθώς και στο Ryhmäteatteri στο Ελσίνκι. Ακόμη, έχει δουλέψει σε ραδιοφωνικές παραστάσεις, τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες στην Φινλανδική Ραδιοτηλεόραση YLE. Ο Elias Keränen έχει και διεθνείς σπουδές στη ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών (GITIS) στη Μόσχα.

Pyry Nikkilä

Ηθοποιός

Ο Pyry Nikkilä ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην υποκριτική στη Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι το 2015. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στα Ryhmäteatteri, Teatteri Jurkka, Hämeenlinnan teatteri και στο Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας. Ο Pyry διαθέτει ακόμη πλούσιο μουσικό υπόβαθρο. Παίζει κιθάρα σε διάφορα συγκροτήματα, και έχει συνθέσει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη δισκογραφία.

Pyry Äikää

Ηθοποιός

Ο Pyry Äikää ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός ως μέρος του φοιτητικού θεάτρου του Ελσίνκι. Κατόπιν σπούδασε στη Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι από το 2010 μέχρι την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών του το 2015. Έχει εργαστεί στο Teatteri Takomo, αλλά και σε θιάσους του ελεύθερου θεάτρου, όπως τους Noblemetaltheatre και Kokkolan Taiteellinen Teatteri. Οι πιο πρόσφατες διεθνείς σπουδές του Pyry ήταν με το International Michael Chekhov Training, και μια συνεργασία με τη ρωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών (GITIS) στη Μόσχα.

Miki Brunou

Ηχολήπτης

Ο Miki Brunou είναι μουσικός που εργάζεται σε διαφορετικά μέσα, τα οποία εκτείνονται από σόλο παραστάσεις μέχρι την ηχοληψία για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πριν αφοσιωθεί στην ηχοληψία και σε πρωτοποριακές ασκήσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής, ξεκίνησε την καριέρα του συνεργαζόμενος με διάφορους underground Φινλανδούς μουσικούς, χαρτογραφώντας τα εξωτερικά όρια της ποπ μουσικής. Ως καλλιτέχνης που ασχολείται με διάφορους ακουστικούς πειραματισμούς, ειδικεύεται στην εξαγωγή της τυχαίας μουσικότητας από την δευτερογενή παραγωγή της ανθρώπινης δραστηριότητας, βρίσκοντας ίση έμπνευση από πλούσιες αρμονίες, αλλά και από τραχείς θορύβους. Αυτή τη στιγμή, ο Μίκι κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φωτισμού και Ηχοληψίας της Θεατρικής Ακαδημίας του Ελσίνκι, καθώς και στο Medialab του πανεπιστημίου Aalto.

Samantha Jane Airey

Βοηθός ενδυματολόγος και υπεύθυνος ειδικών κατασκευών

Η Samantha Jane Airey είναι δευτεροετής αριστούχος φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Edge Hill, ατο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Aalto ως μέρος του προγράμματος Erasmus. Ο σχεδιασμός κοστουμιών, η ενδυματολογία και η τεχνολογία της είναι κάποια από τα βασικά της ενδιαφέροντα στο Aalto. Η πρόσφατη επαγγελματική της εμπειρία περιλαμβάνει το σχεδιασμό κοστουμιών στη μικρού μήκους ταινία Stranden (2015).

Melissa Svensson

Βοηθός ενδυματολόγος και υπεύθυνος ειδικών κατασκευών

Η Melissa Svensson είναι δευτεροετής φοιτήτρια Σκηνογραφίας στο πανεπιστήμιο Edge Hill, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής Aalto, ως μέρος του προγράμματος Erasmus. Τα ακαδημαϊκά πεδία, στα οποία συγκεντρώνεται, είναι η κατασκευή σκηνικών και οι τεχνικές χειρισμού των υλικών.

Riccardo Mainetti

Βοηθός ενδυματολόγος και υπεύθυνος ειδικών κατασκευών

Ο Riccardo Mainetti είναι δευτεροετής φοιτητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μπρέρα του Μιλάνου, στην Ιταλία. Αυτή τη στιγμή σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Aalto, στο πλαίσιο ανταλλαγής Erasmus. Σπουδάζει σκηνογραφία για θέατρο, και κατασκευή σκηνικών για τηλεόραση και κινηματογράφο. Κατά την παραμονή του στο πανεπιστήμιο Aalto ασχολείται με τον σχεδιασμό κοστουμιών και την ενδυματολογία.