2014 Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

Συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο

Το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, το οποίο ιδρύθηκε το 1971 από τον Arie Sachs, Ισραηλινό ποιητή, ακαδημαϊκό και σκηνοθέτη, αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα τμήματα θεάτρου στο Ισραήλ. Ανήκει στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου. Το διδακτικό προσωπικό του τμήματος ειδικεύεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών πεδίων και πολιτισμών των εθνών με έμφαση στο εβραϊκό και ισραηλινό θέατρο, στις διαπολιτισμικές σπουδές, καθώς και στις παραστατικές τέχνες. Οι πολυάριθμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα συμπόσια που διοργανώνονται είναι ανοικτά στο κοινό της Ιερουσαλήμ, ενώ προσελκύουν ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο.  
 
Η μελέτη του αρχαίου ελληνικού δράματος αποτελεί φύσει ουσιώδες και εγγενές μέρος του προγράμματος σπουδών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Το πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών περιλαμβάνει δύο υποχρεωτικά μαθήματα πάνω στα αντικείμενα της ιστορίας και ανάλυσης δράματος. Το εργαστηριακού τύπου μάθημα με τίτλο Ανάλυση Δράματος & Παραστατικής Τέχνης: Ελλάδα και Ρώμη, σχεδιασμένο από τους νεότερους καθηγητές του τμήματος, συνδυάζει θεωρητικές συζητήσεις πάνω στο κείμενο με το ανέβασμα επιλεγμένων σκηνών στην τάξη – και την παρουσίασή τους αργότερα στο πλαίσιο του ετήσιου Φεστιβάλ Θεάτρου με τίτλο Tutti-Frutti. Πολλά από τα μαθήματα επιλογής που προσφέρονται στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνουν θέματα και στοιχεία που αντλούνται από την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και τη μυθολογία, όπως εκείνο της Dr. Malkin με τίτλο «Θύματα Θυσίας: από την Αντιγόνη στο Hair”. Επίσης, ένα μάθημα βαρύτητας για το εβραϊκό θέατρο με τίτλο Το Εβραϊκό Τελετουργικό ως Παράσταση, σχεδιασμένο από τον Dr. Yair Lipshitz χρησιμοποιεί την Ελληνική Τραγωδία ως κεντρικό παράδειγμα μελέτης της σχέσης μεταξύ τελετουργίας και θεάτρου. Πιο συγκεκριμένα, η αντίληψη για την ανήθικη και υπονομευτική λειτουργία της τελετουργίας, επικρατούσα σε πολλές τραγωδίες, διερευνάται ώστε να διαφωτίσει τους πολλαπλούς τρόπους, με τους οποίους η τελετουργία δύναται να συντηρήσει, ακόμη και να φορτίσει τη δραματική ερμηνεία, εξίσου στο εβραϊκό συγκείμενο. Τα εν λόγω μαθήματα αποτελούν μέρος των εκτεταμένων, στους τομείς των τεχνών, προγραμμάτων σπουδών, τα οποία προσφέρονται από τη Σχολή των Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
 
Η παράσταση, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια που το τμήμα Θεατρικών Σπουδών προτείνει για τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα αντικατοπτρίζει το φάσμα και την ποικιλομορφία ενδιαφερόντων των επιστημόνων του.