ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ υβριδικών webinars  Atreides: The Greek and Czech Society Turned Upside Down On Stage 

Ολοκληρώθηκε το πρώτο μιας σειράς υβριδικών webinars, με θέμα Atreides: The Greek and Czech Society Turned Upside Down On Stage που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης το Σάββατο 20, την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού και ερευνητικού προγράμματος για το Αρχαίο Δράμα και Λαϊκή Παράδοση

 Με τίτλο: Ατρείδες: Μεγάλες Αφηγήσεις/ Ανατροπές στη Σκήνη

 Από τo Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος και Θεατρολογικής Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος (ArcNet) και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

 Στο πλαίσιο της πράξης: «ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»

Θεσμός: «Αρχαίο Δράμα: Διεπιστημονικές και Δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις»

Το webinar, υβριδικού χαρακτήρα, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα κινηματογράφου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννη. Κορυφαίες προσωπικότητες του ελληνικού και παγκόσμιου θεάτρου, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, όπως οι Freddy Decreus (Universiteit Gent), Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας – μεταφραστής), Erika FischerLichte (Freie Universität Berlin), Πλάτων Μαυρομούστακος (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ελένη Παπάζογλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Milo Rau (σκηνοθέτης – συγγραφέας – καλλιτεχνικός διευθυντής του ΝΤ Gent), Henri Schoenmakers (Roosevelt Academy, Universiteit Utrecht), Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη (θεατρολόγος – αρχειονόμος), Peter Stein (σκηνοθέτης), Oliver Taplin (University of Oxford – APGRD), συμμετείχαν με ομιλίες για την πρόσληψη του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα και την Τσεχία.

Η ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμούς της καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΙΜΚ, Αλεξάνδρας Γεωργοπούλου, της διευθύντριας του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας Lucie Kuligová και του Πλάτωνα Μαυρομούστακου ο οποίος μαζί με τη Γωγώ Βαρζελιώτη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), τον Γρηγόρη Ιωαννίδη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και τον Henri Schoenmakers προήδρευσαν στις συνεδρίες.

Σάββατο 20/11/21

Η Erika Fischer-Lichte μελέτησε διεξοδικά τις παραστάσεις των Max Reinhardt, Lothar Muthel και Peter Stein, ενώ στη συνέχεια ο Oliver Taplin εξέτασε τις διαφορετικές σκηνοθετικές γραμμές που ακολούθησαν ο Peter Hall και η Katie Mitchell στην προσέγγιση της αισχυλικής τριλογίας.

 

Κυριακή 21/11/21

Τη δεύτερη μέρα του σεμιναρίου, ο Henri Schoenmakers εξέτασε μια σειρά ευρωπαϊκών παραστάσεων της Ορέστειας κρατώντας ως βασικό σημείο αναφοράς τη σκηνή της ψηφοφορίας στις Ευμενίδες. Αμέσως μετά, η Ελένη Παπάζογλου μελέτησε παραστάσεις της Ορέστειας στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και την πρόσληψή τους.

 

Η Κωνσταντίνα Σταματογιαννάκη διερεύνησε τη χρήση και την αξιοποίηση των αρχειακών πηγών στη θεατρολογική έρευνα και στη συνέχεια ο Δημήτρης Δημητριάδης διερεύνησε όψεις του ζητήματος της μετάφρασης μέσα από την πλούσια μεταφραστική του εμπειρία στον χώρο του αρχαίου δράματος.

 

Στην τελευταία συνεδρία της ημέρας, ο Peter Stein μοιράστηκε με το κοινό τον τρόπο που δούλεψε με την επί δεκαετίας ομάδα του στη Schaubühne για την παράσταση της εμβληματικής Ορέστειάς του, συνομιλώντας με τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο και με το κοινό.

 

Δευτέρα 22/11/21

Ο Freddy Decreus άνοιξε τη συνεδρία μελετώντας την αντιστροφή του «μύθου της συνεχούς προόδου» και των συμβόλων σε παραστάσεις αρχαίου δράματος των τελευταίων χρόνων, με αναφορές στον Romeo Castellucci, στον Θόδωρο Τερζόπουλο, στον Luk Perceval και στον Milo Rau. Στη συνέχεια, ο Decreus και ο Milo Rau συνομίλησαν για τον τρόπο δουλειάς του τελευταίου και για την ενασχόλησή του με την αρχαία τραγωδία, ενώ προβλήθηκε μέρος του ντοκιμαντέρ του Daniel Demoustier The makingof: Orestes in Mosul για τη δημιουργία της ομώνυμης παράστασης του Rau, καθώς και ένα ενημερωτικό video για την πρωτοβουλία ίδρυσης μιας σχολής κινηματογράφου στη Μοσούλη. Ακολούθησε συζήτηση με το ζωντανό και το διαδικτυακό κοινό.

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των υβριδικών webinars που πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ύστερα από παράκληση του κοινού, θα επαναληφθούν, σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος (βλ. συν/να) στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου (16.00-20.00)

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου (14.00-22.00)

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου (16.00-20.00)

 

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78,

τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Ιστότοπος Προγράμματος: www.ancientdrama.gr

Facebook: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram: @mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF

Για θέματα Τύπου: OPUS Integrated Communication 2103635660. Άννα Ζαρίφη 6934415084 και Ναταλία Κατηφόρη 6972345289

 

 

H Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης