Μεγάλες Αφηγήσεις - Η Επιστροφή Αθήνα 2019

Καλωσόρισμα της Γενικής Διευθύντριας & Αντιπροέδρου Δ.Σ. MCF Ξένιας Καλδάρα

Καλωσόρισμα  της Γενικής  Διευθύντριας & Αντιπρέδρου Δ.Σ. ΙΜΚ

Μεγάλες Αφηγήσεις / Η Επιστροφή_Ένα ταξίδι στο μέλλον

Επιστρέφουμε στις Μεγάλες Αφηγήσεις ή επιστρέφουν εκείνες σε εμάς;

Επιστρέφουμε ή προχωρούμε;

Το βήμα δεν είναι προς τα πίσω, αλλά προς τα εμπρός. Δεν επιστρέφει το κλασικό, αλλά είναι η ανάγκη για νόημα και η συζήτηση για το Πολιτικό στη Ζωή και την Τέχνη που ενεργοποιείται εκ νέου.

Η φετινή εκδοχή του προγράμματος του ΙΜΚ για το Αρχαίο Δράμα εγγράφεται στην τάση του σύγχρονου θεάτρου για  τις «μεγάλες αφηγήσεις», αναδεικνύοντας την ανάγκη για νόημα, ενιαιοποίηση και σύνθεση της θραυσματικής βίωσης του κόσμου. Ο «γυρισμός» αυτός δεν γίνεται όμως προς τα πίσω, στο κλασικό μοντέλο, αλλά συνιστά περισσότερο φυγή προς τα εμπρός, σε νέες αφηγηματικές φόρμες. Αξιοποιώντας τον μύθο, δοκιμάζοντας έναν διαρκή παραλληλισμό ανάμεσα στο σύγχρονο και το αρχαίο, επιτυγχάνεται ο έλεγχος, η τακτοποίηση, η μορφοποίηση και η νοηματοδότηση του τεράστιου πανοράματος της σύγχρονης πολιτικής.

Ποια θα είναι η δραματουργία  του μέλλοντος; Ίσως η μυθική μέθοδος, η επανεφεύρεση του πολιτικού, ίσως οι μεγάλες αφηγήσεις αμφισβητήσουν το μερικό και ακραία ατομικό και υποκειμενικό, όπως και τις εύκολες γενικεύσεις.

Το πολιτικό  και το θέατρο. Το επίκαιρο και το σύγχρονο. Υπάρχει κάποια διαφορά; Από τον στερεοτυπικό συναισθηματικό λόγο στην υποκειμενικότητα της προσωπικής ιστορίας και τις λαϊκιστικές γενικεύσεις και κανονικοποιήσεις. Είναι οι άκρες της ίδιας αλυσίδας; Ζητήματα ανοιχτά και επείγοντα.

Θέτουμε σε διάλογο (ή/και σε αντιπαράθεση) το Αρχαίο Δράμα με τις  Πολιτικές  Επιστήμες.  Η Ποίηση ως Δημιουργία και η Πολιτική ως Επιστήμη πλέκουν το νήμα της σκέψης και των καλλιτεχνικών πειραματισμών ως οι ραψωδοί του παρόντος.

Ξένια Καλδάρα

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συμπληρώνει αυτό το φθινόπωρο την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του, με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά στην πολιτιστική δημιουργία και την έρευνα, αντάξια της ευρυμάθειας και του κοσμοπολιτισμού που διέκρινε τον αείμνηστο Μιχάλη Κακογιάννη. Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Ίδρυμα πραγματοποιεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, στο οποίο ερευνώνται οι ποικίλες αναγνώσεις του Αρχαίου Δράματος και πώς αλληλεπιδρούν με την Τέχνη και την επιστήμη.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης διέπρεψε στο Αρχαίο Δράμα, τόσο με τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε, όσο και με τη μεταφορά των τραγωδιών του Ευριπίδη στη μεγάλη οθόνη. Η κινηματογραφική του τριλογία, που περιλαμβάνει την «Ηλέκτρα», τις «Τρωάδες», την «Ιφιγένεια», μετέφερε σε όλο τον κόσμο, τον ποιητικό λόγο, τη «μίμησιν πράξεως σπουδαίας και τελείας».

Στον χώρο που εκείνος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε, οι «Μεγάλες Αφηγήσεις» συνεχίζουν και ολοκληρώνουν μια μελέτη διαρκείας για το πώς προσλαμβάνεται το Αρχαίο Δράμα μέσα από τις παραστατικές Τέχνες στην εποχή μας.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης είναι ένα συνταίριασμα της Τέχνης και της επιστήμης μέσα από «παράδοξες» συνέργειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται, το επιστημονικό Φόρουμ, το οποίο εξετάζει τη σχέση του Αρχαίου Δράματος με την Πολιτική Θεωρία, η ανάγνωση του Δήμου Αβδελιώδη επάνω στις «Ικέτιδες», αλλά και η διαφορετική ματιά 23 σύγχρονων δημιουργών κόμικς στην τριλογία της «Ορέστειας» του Αισχύλου. Οι «Μεγάλες Αφηγήσεις» είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα για τον ανεξάντλητο πλούτο του Αρχαίου Δράματος και πώς αυτό αποτελεί διαρκή πηγή έμπνευσης για ποικίλες εκφάνσεις της Τέχνης.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση και είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει πεδίο ενός γόνιμου, δημιουργικού και ζωηρού διαλόγου.

Λίνα Μενδώνη