2014 Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

Χαιρετισμός Γεν. Γραμματέως Πολιτισμού

Η φετινή χρονιά είναι η τρίτη συνεχόμενη που, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγραμματισμού του, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υλοποιεί τη δράση «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις», η οποία έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» – ΕΣΠΑ 2007-2013.
 
Δια της πρωτοβουλίας αυτής, και σε γόνιμη και δημιουργική συνεργασία με διακεκριμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, το Ίδρυμα επιδιώκει και καλλιεργεί μεθοδικά την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς δικτύου έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας του αρχαιοελληνικού δράματος στην πόλη όπου γεννήθηκε το Θέατρο. Την ίδια στιγμή, παρέχει ένα φιλόξενο χώρο και ένα ελεύθερο βήμα επικοινωνίας και διαλόγου ανάμεσα σε ερευνητές και δημιουργούς με διαφορετικές θεωρητικές καταβολές, αισθητικές προσεγγίσεις και επιδιώξεις, ενώ δίνει και τη δυνατότητα σε πολυάριθμους νέους, σπουδαστές, φοιτητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες, να διευρύνουν τους ορίζοντες, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια που προσφέρονται από διακεκριμένους καθηγητές και προσωπικότητες του χώρου, και μάλιστα – στις σημερινές δύσκολες οικονομικά συνθήκες – εντελώς δωρεάν.
 
Το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για μια «συνομιλία» του παρόντος με το παρελθόν και της τέχνης με την επιστήμη, καθώς και για έναν γνήσιο και ανοιχτό διάλογο ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες και παραδόσεις, που αναγνωρίζει και αξιοποιεί τον πλούτο που συνιστά η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα. Και τούτο είναι εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό και επίκαιρο τον πανανθρώπινο παιδευτικό και ψυχαγωγικό – με την κυριολεκτική έννοια – ρόλο του θεάτρου και της δραματικής τέχνης στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και πολυπολιτισμική κοινωνία.
 
Καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί μελετητές, θεατρικοί δημιουργοί και καλλιτέχνες πραγματοποιούν και παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Προγράμματος νέες αναγνώσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος, που απευθύνονται στις ιδιαιτερότητες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του κοινού του 21ου αιώνα. Νέα επιστημονική γνώση, καλλιτεχνική ανά-γνωση, και σύγχρονα εκφραστικά και τεχνικά μέσα συνδυάζονται με σκοπό την ανανεωμένη πρόσληψη, ερμηνεία και ολοκληρωμένη γνωστική και αισθητική εμπειρία των αρχαίων έργων και της θεματικής τους. Και όλα αυτά συντελούνται εδώ, στην Αθήνα, αναδεικνύοντάς την σε σημείο αναφοράς για την έρευνα, τη μελέτη και τη «διδασκαλία» του αρχαίου δράματος, τόσο υπό την πρωταρχική όσο και υπό τη σύγχρονη έννοια του όρου.
 
Το φετινό Σεπτέμβρη, υποδεχόμαστε στην Αθήνα με μεγάλη χαρά το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του διεθνώς αναγνωρισμένου Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ (Hebrew University of Jerusalem – Theatre Studies), το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης το έργο Lysistrata-X. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σύγχρονο χορόδραμα με τη χρήση πολυμέσων και βίντεο περφόρμανς, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη. Η παράσταση πλαισιώνεται από σεμινάριο και εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους εισηγητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου. Η θεματολογία τους στρέφεται γύρω από σημαντικές παραστάσεις και σκηνοθέτες του παγκοσμίου θεάτρου, αλλά και γύρω από την αναζήτηση κοινών σημείων και διαφορών του αρχαίου δράματος και των ποικίλης προέλευσης σύγχρονων θεατρικών παραδόσεων και πρακτικών από όλον τον κόσμο.
 
Αναμένουμε, λοιπόν, τη φετινή διοργάνωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά και την απόλυτη πεποίθηση ότι τόσο το καλλιτεχνικό επίπεδο των παραστάσεων, όσο και το ακαδημαϊκό επίπεδο των εργαστηρίων και των σεμιναρίων θα είναι εξίσου υψηλό με αυτό των προηγούμενων δύο ετών. Γι’ αυτό και απευθύνουμε εκ των προτέρων τα θερμά συγχαρητήρια μαζί με τις ολόψυχες ευχές μας προς οργανωτές και συμμετέχοντες.
 
Δρ Λίνα Μενδώνη
Γενική Γραμματέας
Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού