2013 University of Leeds - Αντιγόνη

Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι ένας ξεχωριστός πολιτιστικός φορέας με ενεργή παρουσία στα καλλιτεχνικά δρώμενα την τελευταία πενταετία. Η μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των παραστατικών τεχνών, που αποτελούν και το κύριο μέρος της δράσης του, το καθιστούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.
Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος να φιλοξενήσει  το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες προσεγγίσεις», με την αρωγή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο προσέγγισης και απόδοσης του αρχαίου δράματος από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Η αρχαία ελληνική δραματική τέχνη δεν είναι μόνο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου θεάτρου. Το γεγονός ότι φορείς του εξωτερικού  επιδιώκουν με θέρμη να τη μελετούν και να την προβάλλουν, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως με οδηγό τον πολιτισμό η χώρα μας τοποθετείται σε καίριο σημείο όχι μόνο στον παγκόσμιο πολιτιστικό αλλά και στον κοινωνικοπολιτικό χάρτη. 
Παρόλη την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος συνεχίζεται επιτυχώς για δεύτερη συνεχή χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου εξακολουθούν να είναι παρούσες και να συμβάλλουν ενεργά στην προβολή του πολιτισμού μας.
Εύχομαι η πρωτοβουλία και οι δημιουργικές προσπάθειες του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» να συνεχιστούν για πολλά χρόνια ακόμα και να καταστούν θεσμός για τη μελέτη του αρχαίου δράματος.
Καλή επιτυχία στη φετινή διοργάνωση.
 
Πάνος Παναγιωτόπουλος
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Χαιρετισμός Γεν. Γραμματέως Πολιτισμού

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε για δεύτερη φορά στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις»-αυτή τη φορά τη Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds για τις Παραστατικές Τέχνες και τις Πολιτιστικές Βιομηχανίες, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο. 
Θεωρούμε πως η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για την εδραίωση ενός διεθνούς δικτύου για το αρχαιοελληνικό δράμα, η οποία συγχρηματοδοτείται από το τρέχον Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Αττική” ΕΣΠΑ 2007-2013, εντάσσεται πλήρως στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη του λεγόμενου edutainment, τον συνδυασμό δηλαδή της εκπαίδευσης με τον τουρισμό, σε περιοχές και χώρους που κατεξοχήν προσφέρονται προς αυτό, όπως η Αθήνα. Πολύ περισσότερο δε, καθώς η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται σε έναν σύγχρονο χώρο, άμεσα συνδεδεμένο με το πνευματικό κληροδότημα ενός μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, που έδωσε στο διεθνές κοινό νέες αναγνώσεις των κλασικών κειμένων. 
Η ιστορία της πρόσληψης του αρχαιοελληνικού δράματος αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα κεφάλαια της πολιτισμικής ιστορίας όχι μόνον της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά ολόκληρης της Υφηλίου. Ο διάλογος με τα κείμενα, ο συνεχής αγώνας του καλλιτέχνη για την κατανόηση και την απόδοσή τους, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες, εμπλουτίζουν μια ανθρωπιστική παράδοση αιώνων, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, παραμένει επίκαιρη. 
 
Δρ Λίνα Μενδώνη 
Γενική Γραμματέας 
Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Χαιρετισμός Γεν. Διευθύντριας / Αντιπροέδρου ΔΣ MCF

Το δραματολογικό πλαίσιο της Αντιγόνης είναι το βασικό πλαίσιο του αρχαίου ελληνικού δράματος, το φορτισμένο πεδίο ανάμεσα στο θεϊκό και το ανθρώπινο. Κινητήριος δύναμη της τραγωδίας, βέβαια, δεν είναι η διαφορά ανάμεσα στους νόμους των θεών και των ανθρώπων, αλλά η ελευθερία που αισθάνεται η Αντιγόνη να διαλέξει ποιος νόμος έχει πραγματική εξουσία πάνω της. Στη σύγχρονη εποχή των οικουμενικών προκλήσεων, των οικονομικών αλλά όχι μόνο, η ελεύθερη αναζήτηση του ιδανικού νόμου παραμένει η κοινή συνισταμένη των συλλογικών κοινωνικών αναζητήσεων. Ασφαλώς, η διαρκής επικαιρότητα και η διατοπικότητα του αρχαίου ελληνικού δράματος έχει επιβεβαιωθεί προ πολλού, όπως έχει επιβεβαιωθεί και η θέση του στην παγκόσμια αφήγηση της ελληνικότητας, ως εθνοποιός ιστορική συνείδηση. Ίσως αυτό να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους διεθνείς οικονομικές έρευνες συσχετίζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα με την οργάνωση προγραμμάτων κλασικών σπουδών: Η μελέτη του αρχαίου δράματος είναι μία μέθοδος άμεσης τοποθέτησης της Ελλάδας στον ιστορικό και εθνολογικό άξονα.
 
Στο Πανεπιστήμιο του Leeds, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει βρει έναν ιδανικό συνεργάτη για το 2013 στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, που ως πράξη του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013, διοργανώνεται για δεύτερο χρόνο στην Αθήνα. Η Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του πανεπιστημίου, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα από τις 3 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, διευρύνει το πεδίο του στοχασμού της πέρα από τα αρχικά όρια της υποκριτικής τέχνης και της δραματολογικής ανάλυσης, για να συμπεριλάβει την αλληλόδραση των δημιουργικών πολιτιστικών και των βιομηχανικών στοιχείων της σύγχρονης κοινωνικής καθημερινότητας. 
 
Με παρόμοιο τρόπο, το πρόγραμμα «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις» διευρύνει το πεδίο του διαλόγου ανάμεσα σε διεθνή Πανεπιστήμια, φιλοδοξώντας να προσφέρει στους στοχαστές του αρχαίου δράματος μια σταθερή στέγη, όπου οι αναζητήσεις και οι πειραματισμοί τους θα συνθέσουν έναν οδηγό αναζήτησης της παγκοσμιότητας, της διαχρονικότητας και της ελληνικότητας.
 
ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΔΑΡΑ