2015 Πανεπιστήμιο Τεχνών Φιλανδίας & Πανεπιστήμιο Aalto – Antigone Reloaded

Συμμετέχοντες Ακαδημαϊκοί

Sofia Pantouvaki

Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου

H Δρ Σοφία Παντουβάκη είναι Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας. Οι επαγγελματικές της συνεργασίες περιλαμβάνουν πάνω από 70 παραγωγές στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, το μπαλέτο και σύγχρονο χορό σε μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Μπαλέτου της Φιλανδίας, καθώς επίσης και συνεργασίες με την Όπερα του Καΐρου, το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τη Σκάλα του Μιλάνου. Είναι συγγραφέας  του βιβλίου « Η Ιστορία του Ενδύματος – Ο Δυτικός κόσμος και η Ελλάδα» (2010), επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου « Γιάννη Μέτσης – Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» (2011), και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Presence and Absence: The Performing Body» (2014) (Παρουσία και Απουσία: το σώμα του Ηθοποιού). Είναι βασικός δημιουργός της πλατφόρμας «Performance: Visual Aspects of Performance Practice (Inter-Disciplinary.Net)», διεθνής επιμελήτρια σχεδιασμού κοστουμιών στο World Stage Design 2013,  επιμελήτρια  στο πρόγραμμα Costume in Action (WSD13), Συνεκδότρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Studies in Costume and Performance (Intellect, 2016)».  Ίδρυσε και ηγείται της  πρώτης ερευνητικής ομάδας  για την ενδυματολογία στις παρασταστικές τέχνες με όνομα «Costume in Focus» και έδρα το πανεπιστήμιο Aalto.

Liisa Ikonen

Καθηγήτρια Σχεδίου για τις Παραστατικές Τέχνες

Η Liisa Ikonen είναι καθηγήτρια Σχεδίου για τις Παραστατικές Τέχνες στην Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής, στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας. Έχει εργαστεί στην πειραματική σκηνή των παραστατικών τεχνών, αλλά και σε  καθιερωμένα θέατρα. Υπογράφει τα σκηνικά σε περισσότερες από 60 θεατρικές παραγωγές, σε μερικά από τα σημαντικότερα θέατρα στη Φιλανδία. Η διδακτορική της διατριβή «Διαλογική σκηνογραφία» (2006) αναφέρεται σε εναλλακτικές μεθόδους εργασίας του σκηνογράφου και διερευνά τη δημιουργική συνεργασία τόσο στην πράξη όσο και στο φιλοσοφικό πλαίσιο αναφοράς της. Η τρέχουσα έρευνά της εστιάζει σε μία εκτεταμένη και εφαρμοσμένη σκηνογραφία, ειδικά στη σκηνογραφία για αστικούς χώρους και διαφορετικού είδους κοινωνικούς και δημόσιους χώρους.

Minna Harjuniemi

Λέκτορας Σκηνοθεσίας

Η Minna Harjuniemi είναι Φιλανδή σκηνοθέτης και έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα σε διάφορες Φιλανδικές σκηνές και θεατρικούς οργανισμούς μετά την αποφοίτησή της το 2002. Σήμερα είναι λέκτορας στη σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεάτρου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Tomi Humalisto

Καθηγητής Σχεδιασμού Φωτισμών

Ο Tomi Humalisto είναι ελεύθερος επαγγελματίας σχεδιαστής φωτισμών και εικαστικός καλλιτέχνης. Σπούδασε στη Φινλανδία και στο Βέλγιο και τα προηγούμενα 18 χρόνια έχει εργαστεί για εικαστικά έργα και performances. Έχει κάνει τον σχεδιασμό φωτισμών κυρίως σε παραγωγές σύγχρονου χορού και πειραματικών παραστάσεων. Δημιούργησε και συντόνισε σειρά δρωμένων, προσφάτως στο έργο Dark project 3: LIGHT NOISE (2010-2012). Οι πλέον πρόσφατες δουλειές του έχουν παρουσιαστεί στα θέατρα των πόλεων Seinäjoki και Oulu, στο χώρο Σύγχρονης Τέχνης KUTOMO στη πόλη Turku και προσφάτως στα φεστιβάλ Moving in November and Side Step. Για 15 χρόνια ο Humalisto είναι επισκέπτης λέκτορας στην Ακαδημία Θεάτρου του Ελσίνκι. Το 2012 παρουσίασε στο ίδιο Ίδρυμα τη διδακτορική του διατριβή με θέμα τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στο σχεδιασμό φωτισμών. Είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών MUU, της Φιλανδικής Ένωσης Σχεδιαστών Φωτισμού και Ήχου και της ομάδας ζωντανών τεχνών Performing Arts Society με έδρα το Ελσίνκι.

Markus Fagerudd

Λέκτορας Μουσικής

Mετά την απόκτηση του μεταπτυχιακού του τίτλου στη σύνθεση από την Ακαδημία Sibelius το 1995, ο Markus Fagerudd έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα δωματίου και χορωδίες. Επιπλέον έχει κάνει συνθέσεις σε παραγωγές όπερας στη Φινλανδική Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Φεστιβάλ Όπερας Savonlinna στη Φινλανδία και στη Malmö Opera στη Σουηδία. Καθ’ όλη την καριέρα του έχει συνθέσει μουσική και για πολλές θεατρικές παραστάσεις. Από το 2012 κατέχει τη θέση του λέκτορα της μουσικής στην Ακαδημία Θεάτρου του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Juhani Liimatainen

Καθηγητής Σύνθεσης και Επεξεργασίας Ήχου

Ο Juhani Liimatainen είναι καθηγητής Σύνθεσης και Επεξεργασίας Ήχου στην Ακαδημία Θεάτρου του Ελσίνκι. Δουλεύει πάνω στη νέα μουσική από τη δεκαετία του 1970. Εκτός από τις προσωπικές του εμφανίσεις, παίζει και με τα ακόλουθα σχήματα: TOIMII, HumppAvanti, Free Okapi, Son Panic, TrioTrr-trr, και Trio Liimatainen-Modig-Nikula. Ο ενθουσιασμός για τον ήχο και τις δομές του είναι στη βάση του έργου του Liimatainen.

Miika Luoto

Λέκτορας Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Performance

Ο Miika Luoto είναι φιλόσοφος, του οποίου η εργασία έχει επικεντρωθεί στην φαινομενολογική και μετα-φαινομενολογική σκέψη, καθώς και μεταφραστής του Heidegger και του Merleau-Ponty.  Σήμερα είναι Λέκτορας Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Performance στην Ακαδημία Θεάτρου του πανεπιστημίου των Τεχνών, στο Ελσίνκι. Εκτός από τα πολυάριθμα άρθρα του για την Ηπειρωτική φιλοσοφία και αισθητική, έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία (στα φινλανδικά) για τον Heidegger και το ζήτημα της τέχνης και συν-επιμελήθηκε συλλογή άρθρων σχετικών με τη σκέψη του Heidegger. Η πιο πρόσφατη δημοσίευσή του, “Senses of Embodiment. Art, Technics, Media” (Peter Lang, 2014), συντάχθηκε από κοινού με τον Mika Elo.

Anne Nimell, MA

H Anne Nimell κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην σκηνοθεσία, στην Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι. Εργάζεται ως σκηνοθέτης, δραματολόγος, ηθοποιός και σχεδιάστρια κόμικς.