2014 Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ

Εργαστήρια

Πολύμορφα και με μεγάλη ποικιλία θεμάτων, τα Σεμινάρια και τα Εργαστήρια του προγράμματος “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις”  του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης διεξάγονται φέτος με τη συνεργασία του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ
 
Συνολικά θα διεξαχθούν από έξι Πανεπιστημιακούς δασκάλους έξι Σεμινάρια και δύο Εργαστήρια, η θεματολογία των οποίων αναφέρεται σε σημαντικές παραστάσεις και σκηνοθέτες του παγκοσμίου θεάτρου αλλά και στην αναζήτηση των κοινών σημείων και των διαφορών του Αρχαίου Δράματος με διαφορετικές θεατρικές παραδόσεις και πρακτικές ανά τον κόσμο.  
 
Στα Σεμινάρια και τα Εργαστήρια θα πάρουν μέρος φοιτητές / σπουδαστές  ή απόφοιτοι θεατρολογικών σχολών, όπως και σχολών κλασικής και παιδαγωγικής κατεύθυνσης,  καθώς και σπουδαστές ή απόφοιτοι δραματικών σχολών.
 
 
1ο Εργαστήριο
Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014
20:00 – 22:00
Εισηγήτρια: Dr. Kinneret Noy, Επίκουρη Καθηγήτρια (Ακαδημαϊκός – Καλλιτέχνης)
Θέμα – Αντικείμενο: «Οι μάσκες στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και στο Ιαπωνικό Θέατρο Νο»
 
Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα θεωρείται το λίκνο του δυτικού θεάτρου. Περιέργως, μία σύγκριση της αρχαίας ελληνικής σκηνικής γλώσσας με εκείνη του ιαπωνικού θεάτρου No, αποκαλύπτει ομοιότητες, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε αξίζει περαιτέρω μελέτης.
 
Στο εργαστήριο θα εξετασθεί η χρήση της μάσκας σε αμφότερες τις θεατρικές παραδόσεις, συνδέοντας τη λειτουργία της με τους αντίστοιχους ορισμούς της ταυτότητας σε κάθε πολιτισμό χωριστά, πάντοτε μέσω της οπτικής γωνίας των δραματικών χαρακτήρων. Το εργαστήριο αποτελεί το πρακτικό μέρος του 3ου σεμιναρίου, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν πάνω στη χρήση της ελληνικής και ιαπωνικής μάσκας, με την εφαρμογή τους σε σύντομους μονολόγους από ελληνικές τραγωδίες και θεατρικά έργα No.
 
 
2ο Εργαστήριο
Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014
17:30-20:30
Emanuella Amichai, Σκηνοθέτις, Χορογράφος, Χορεύτρια – Συνεργάτις του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (Διαλέξεις – Εισήγηση Εργαστηρίων)
Θέμα: «Από το Δράμα στην Περφόρμανς: H ερμηνεία του Αρχαίου Δράματος στην τέχνη της περφόρμανς»
 
Το εργαστήριο εστιάζει στις πτυχές της περφόρμανς που ανάγονται στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, όπως επίσης στη μετάπλαση του κλασικού δράματος σε σύγχρονη περφόρμανς. Στη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε σκηνές από τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και τις Βάκχες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη σωματική διάσταση της περφόρμανς και σε χαρακτηριστικά της, όπως η σωματικότητα, ο χώρος και η δράση. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν και θα βιώσουν, μεταξύ άλλων, διάφορες όψεις της μετάβασης από το επίπεδο του ηθοποιού σε εκείνο του περφόρμερ, από τον λόγο στο σώμα ως αντικείμενο, από την υποκριτική δράση στη δράση της περφόρμανς και από τη σκηνογραφία στη site specific σκηνική διαμόρφωση. Το εργαστήριο περιλαμβάνει πρακτική εφαρμογή και κριτική ανάλυση.